Składniki:
15 ziemniaków, 1,5 kg cebuli, 7 łyżek stołowych tymianku, 100 g słonecznika łuskanego, 1 mała łyżka kminku, pieprz.
Jak przyrządzić?
15 ziemniaków czyścimy w wodzie, po czym kroimy na pół i kładziemy na blachę, na której jest pergamin i na nim rozsmarowany olej. Obieramy cebulę i kroimy na grubsze kawałki średnio na 4-6 kawałków i kładziemy je na ziemniaki, na całej blaszce;] Słonecznik kroimy na małe kawałeczki, ponieważ duże kawałki po przypalają się. Do głębszego talerzyka dodajemy tymianek, kminek, pieprz i słonecznik. Dokładniej mieszamy. Ziemniaki z cebulą polewamy olejemy, by przyprawy mogły się przykleić. Posypujemy ziemniaki połową przypraw. Po czym wkładamy na 30 min do piekarnika. Po 30 minutach wyjmujemy i posypujemy kolejną porcją przypraw nasze ziemniaki. Znów wkładamy na kolejne 30 min. Najlepiej smakują z kefirem ;). Ale kto co lubi. Pozdrawiam
Potrzebne przybory:
Masz w kuchni.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | nenna |