Składniki:
2 puszki pomidorów, 1 duża cebula, czosnek, oliwa z oliwek, bazylia suszona lub świeża, sól, pieprz, makaron nitki, ewentualnie prawdziwy parmezan (gdy nie mamy parmezanu możemy zastąpić go innym serem żółtym)
Jak przyrządzić?
Cebulę posiekacćlub skrojoną w talarki rzucić na gorący garnek z rozgrzaną oliwą z oliwek. Gdy zeszkli się cebula dodać 2 puszki pomidorów, po około 30 min dodać skrojony czosnek, około 2 ząbki lub jak kto woli do smaku więcej. Następnie doprawić solą, pieprzem i bazylią z torebki, chyba że uda nam się kupić świeżą. Makaron wrzucić na osoloną wrzącą wodę, można dodać 3,4 krople oliwy z oliwek, wtedy nie będzie klejący. Gdy sos mamy gotowy nakładamy do talarza makaron, na wierzch dajemy sos, posypujemy startym serem i całość przysypujemy świeżą bazylią, ewentualnie z torebki. Do tego lampka wytrawnego wina i kolacja we dwoje przy świecach udana. Smacznego!
Potrzebne przybory:
tarkao do sera, nóż, 2 garnki
Jak podawać?
w głębokich talerzach (jak do zupy) z łyżką i widelcem, do tego lampka do białego wina jeśli chcemy podać
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Lewa |