Składniki:
- 0,50 kg mielonego mięsa
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy (meksykańska - ducros bądz kamis)
Jak przyrządzić?
Na 5 łyżkach oliwy z oliwek podsmażam cebulę drobno pokrojoną razem z zmiażdzonym czosnkiem. Dodaje mięso mielone (ja kupuję drobiowe bo akurat takie lubię), odrobinę solę mięso i dodaję przyprawę meksykanską.Po usmażeniu mięsa dodaję czerwoną fasolę, odsączoną. Podduszam aż do miękkosci. Następnie dodaję pomidory w zalewie. To wszystko duszę pod przykryciem na wolnym ogniu ok 15 min.Przepis podejrzałam u Makłowicza. On dodawał mięso wołowe i do tego wszystkiego tabasco. Proponował przyprawę meksykanską ducros, oczywiście nazwy firmy nie wymienił :)).... Ale łatwo bylo zobaczyć co to za przyprawa. Niestety niełatwo ją znaleźć w sklepach. Chyba ją wycofali ze sprzedaży, a szkoda bo byla REWELACYJNA. Tak że używam aktualnie kamisa.Podaje chili....z ryzem.Niezłe!
Uwagi:
Bardzo szybka, łatwa w przygotowaniu potrawa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | LUIZA |