Sk艂adniki:
0,5 kg schabu - pokrojonego w paski, 2 lyzki oleju,
2 zabki czosnku - drobno posiekanego, 40g masla,
1 duza cebula - pokrojona w cienkie plasterki,
2 jablka Granny Smith - pokrojone w cienkie kliny, 1 lyzka cukru, 1 lyzka posiekanej szalwi,
150 ml smietany
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Polaczyc schab, olej i czosnek w naczyniu i doprawic sola i pieprzem.
2. Rozgrzac maslo na patelni, dodac cebule i jablka wymieszac. Nastepnie posypac cukrem i dusic mieszajac czesto przez 4 min. (az jablka zmiekna)i wylozyc z patelni.
3. Na duzym ogniu smazyc schab przez 2 min, mieszajac czesto az zrobi sie biale.
4. Dodac obsmazone jablka do schabu, mozna podlac lyzka brandy, dodac smietane, szalwie. Wymieszac i od razu podawac.
Potrzebne przybory:
patelnia (najlepiej wok), noz
Jak podawa膰?
podawac z ryzem (na ryzu)
Uwagi:
Uwazac zeby nie smazyc schabu zbyt dlugo bo bedzie suchy.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | matti |