Składniki:
lody waniliowe, lody wiśniowe, 460g wiśni z kompotu, 1/4l 36% śmietany, 2 torebki cukru waniliowego, 2 kieliszki likieru wiśniowego
Jak przyrządzić?
Wyjęte z zamrażalnika lody wstawić do lodówki. Wiśnie odsączyć. Schłodzić szklane puchary. Ubić śmietanę z torebką cukru waniliowego. Do ubitej śmietany dodać likier wiśniowy i delikatnie wymieszać. Wiśnie posypać cukrem waniliowym. Do pucharów nałożyć warstwami lody, bitą śmietanę i wiśnie. Udekorować bitą śmietaną.
Potrzebne przybory:
puchary, mikser, sito (do odsączenia wiśni)
Uwagi:
Dodatki:
Wąskie rurki waflowe i keksy. Bitą śmietanę można zastąpić 250g. serka homogenizowanego, doprawionego sokiem z wiśni.
Rada:
Połowę soku z wiśni podgrzać i wymieszać z odrobina żeletyny spożywczej. Tym ciepłym sosem polac lody.
Lody przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 1 porcja zawiera 706 kcal (2956 kj) |
Autor | MoNiSiA |