Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 60 dag kwaskowych jabłek (np. antonówki)
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- olej do smażenia
- cukier do smaku
- 20 dag homogenizowanego twarogu
Jak przyrządzić?
Ziemniaki zetrzeć, odcisnąć, dodać starte na grubej tarce 2 jabłka, roztrzepane jajka, mąkę, szczyptę soli.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść porcje ciasta, lekko je rozpłaszczyć. Smażyć po obu stronach na rumiano, pozostałe jabłka obrać, pookroić na kawałki, udusić z dodatkiem cukru. Placki smarować twarożkiem i uduszonymi jabłkami.
Podawać składane po dwa.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | pająk |