Składniki:
3/4 szklanki mąki, szklanka mleka, 2 jajka, łyżka masła, łyżka cukru, szczypta soli, kawałek słoniny
Nadzienie: 3 łyżki miodu, 5 dag rodzynków, 2 łyzki posiekanych migdałów lub orzechów, łyżka masła
Jak przyrządzić?
Przygotować ciasto z podanych składników (masło rozpuścić). Ciasto powinno być rzadkie. Odstawić na 30 minut. Smarować gorącą patelnię słoniną i smażyć naleśniki.
Nadzienie: wymieszać miód z rodzynkami i migdałami, cienko smarować naleśniki. Składać je w kopertę i układać na żaroodpornym naczyniu, tak aby jeden nachodził na drugi. Położyć na wierzch kilka kawałeczków masła. wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Emilka |