Składniki:
- 20 dag mąki
- 25 dag orzechów laskowych
- 25 dag margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag czekolady deserowej
- 3 łyżki rumu
Polewa:
- 10 dag czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka wody
Jak przyrządzić?
15 dag orzechów zemleć i zrumienić w piekarniku a pozostałe posiekać.
Utrzeć margarynę na puszystą masę, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy,a potem kolejno po 1 jaju.
Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Mąkę wymieszaną z proszkiem przesiać i dodawać po łyżce do masy - wymieszać na niskich obrotachdodać do masy zmielone i posiekane orzechy oraz czekoladę.
Przelać ciasto do prostokątnej formy (30/11) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180-190 C ok. 60 minutjeszcze gorące ciasto, ponakłuwać patyczkiem, nasączyć rumem i polać polewą czekoladową(wszystkie składniki rozpuścić na parze i polać ciasto)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | benik |