Gruszki w czekoladzie - czy jadłaś coś lepszego?
OLIWKA . • dawno temuGruszki w czekoladzie to pyszny deser, który zachwyci wszystkich. Nie ma lepszego połączenia owoców i gorącej czekolady. Kto raz to tego spróbował, nie zazna spokoju do końca życia. Są dania, które uzależniają i to z pewnością jest jednym z nich. Jeśli boisz się nałogu, nawet nie czytaj przepisu.
Przygotuj:
- 4 duże gruszki (lub 8 małych)
- 20 dag czekolady
- 10 dag cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki rumu lub brandy
- 150 ml śmietany kremówki
- łyżeczkę kawy rozpuszczalnej
- op. cukru waniliowego
- sok z połowy cytryny
1. Umyj gruszki i cienko je obierz, pozostawiając ogonki. Usuń gniazda nasienne.
2. Zagotuj 3 szklanki wody i dodaj do niej masło, cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny.
3. Ustaw owoce pionowo w powstałym sosie i gotuj je 5 minut. Powinny być lekko twarde. Wyjmij je i rozłóż na talerzykach.
4. A teraz sos czekoladowy, bez którego gruszki w czekoladzie nie mogłyby istnieć.
5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie zdejmij ją z ognia i wymieszaj z alkoholem i śmietaną.
6. Połową powstałego sosu czekoladowego polej gruszki, a do drugiej połowy dosyp kawę i mieszaj tak długo, aż się rozpuści.
7. Owoce w czekoladzie są już gotowe. Polej je tylko sosem kawowym. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze