Składniki:
2 paczki herbatników lub więcej, jak kto lubi,
biszkopty,
2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
0,5 litra mleka i odrobina do polewy,
ok. 300 ml śmietanki kremówki,
cukier puder i śmietan fix,
czekolada (w zależności od upodobań) lub gotowa polewa,
niewielka ilość kawy
Jak przyrządzić?
Na spód naczynia układamy biszkopty i nasączamy je wcześniej przygotowaną kawą.W 0,5 litra mleka gotujemy budynie (nie jest konieczne dawanie 2 opakowań budyniu, można przygotować normalny budyń, tylko wówczas krem będzie bardziej płynny), następnie ubijamy śmietankę z śmietan fix i cukrem pudrem.Po wystygnięciu budyniu mieszamy go ze śmietanką i nakładamy 1/3 kremu na biszkopty.Następnie na krem kładziemy herbatniki, nasączamy je lekko i przykrywamy kolejną częścią kremu. Później znów biszkopty nasączamy i kładziemy resztę kremu. Na sam wierzch układamy herbatniki, a na nie rozpuszczoną w mleku czekoladę lub zwykłą polewę czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Uwagi:
Ciasto można przygotować w pucharkach lub pojedynczych salaterkach albo w blaszce, jednak wówczas musimy liczyć się z tym, że będziemy mieli problemy z wyciągnięciem go i pokrojeniem. Polecam włożyć je wówczas na troszkę do zamrażarki i po wyjęciu pokroić całe ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | monika2406 |