Składniki:
Na biszkopt:
- 4 jaja,
- 12 dag cukru,
- 8 dag mąki przennej,
- 8 dag mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao.
Na masę:
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 1/4 l mleka,
- 1/2 torebki budyniu waniliowego,
- 3 łyżki cukru,
- 2 banany,
- 5 łyżek soku z cytryny,
- 20 dag kremówki.
Jak przyrządzić?
Jaja z cukrem ubij. Połącz z dwoma rodzajami mąki. Podziel na dwie części. Jedną wymieszaj z kakao. Umieść białą masę w szprycy z dużym otworem. Na blasze wyłożonej pergaminem zrób poprzeczne pasy pozostawiając między nimi światło. Wolne miejsca wypełnij ciemnym ciastem. Piecz 12 min. w temp. 200 stopni C. Ochłodź. Ugotuj budyń, połącz z żelatyną i zmiksowanymi z sokiem z cytryny bananami. Dodaj bitą śmietanę. Tężejącą masę rozsmaruj na biszkopcie, zroluj ciasto, schładzaj 30 min.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 porcji |
Kaloryczność | 223 kcal / porcja |
Autor | Dorota |