Składniki:
- paczka makaronu spaghetti,
- paczka mrożonych ośmiornic "baby",
- 1/2 opakowania boczniaków lub 1/2 kg pieczarek,
- 200 ml dobrego wytrawnego białego wina lub wina reńskiego,
- 4 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli,
- duży pęczek posiekanej zielonej pietruszki,
- 1 małe opakowanie śmietany,
- starty ser parmeński,
- 1/4 dużego selera,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek pora,
- sól,
- pieprz (oczywiście mielony bezpośrednio przed użyciem),
- 4 ziarna pieprzu,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- listek laurowy,
- łyżka masła,
- oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Najpierw myjemy, obieramy i kroimy na kawałki seler, marchew, pietruszkę i pora. W garnku (2l) roztapiamy masło i wrzucamy warzywa. Po kilku minutach, góra 5, wlewamy 1,5l wody, wrzucamy ziarna pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy. Gotujemy wywar warzywny ok.40 min, który solim w połowie gotowania. Przecedzamy. Do tego samego garnka wlewamy 1/2 wywaru, wrzucamy ośmiornice i gotujemy aż staną się "prawie" miękkie. Trwa to ok. 15-25 min. Tutaj ważne jest bardziej wyczucie. Ośmiornice muszą być jędrne i stawiać lekki opór, najlepiej próbować "na ząb". W czasie gdy ośmiornice się gotują, zagotować w osobnym garnku makaron. Ugotowane ośmiornice przecedzić na sicie, niestety wywar warzywny w którym się gotowały wylać.W tym czasie do głębokiej patelni, ja używam woka, wlać oliwe i rozgrzać bardzo mocno. Wrzucić pokrojone w paski boczniaki, a jeśli pieczarki, pamiętajmy o oczyszczeniu, duże w kawałki a małe w całości. Osobiście wolę boczniaki. Gdy grzyby się podsmażą, wrzucić ośmiornice, wlać 1/2 pozostałego wywaru. Posolić i popieprzyć.Dusić przez ok.10 min. teraz ośmiornice muszą "dojść" do miękkości. W miarę potrzeby uzupełnić płyn pozostałym wywarem. Na 5 minut przed końcem duszenia wlać wino i dodać czosnek, śmietanę lekko posolić i dodać. UWAGA nie może się zważyć. Gdy wszystko "dojdzie" czas na pietruszkę. Następnie wrzucamy odcedzony makaron i mieszamy. Już na talerzu dodajemy ser.
Potrzebne przybory:
Garnek 2l, duża głęboka patelnia, nóż, deska do krojenia, duża miska.
Jak podawać?
Najlepsze z dobrym białym, tym samym który dodawaliśmy do potrawy. Oczywiście jest to danie wykwintne więc oprawa musi być równie wspaniała. Ale to już wiecie. Powodzenia.
Uwagi:
Wydaje się, że jest to bardzo trudna i niezwykle pracochłonna potrawa ale nie dość, że warta jest tego poświęcenia to jeszcze po kilku przygotowaniach staje się coraz łatwiejsza. Jeśli do tego dodać, że powiedzenie o niej wyśmienita to mało to proponuję poświęcić jej ten czas. U mnie w domu jest to "rzecz" na specjalne przyjęcia a przyjaciele wybierają ją z misy do samego dna. Niestety bez względu na jej ilość. Aha, tą potrawą przekonałam w ostateczności "miłość mojego życia" do siebie. Wiadomo przez żołądek do serca.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 porcji |
Autor | yetl |