Składniki:
0,5 kg mięsa (wieprzowy lub drobiowy),
3 kg ziemniaków,
sos (Fix Knorra- może być do spaghetii lub pomidory z puszki),
0,30 dag pieczarek,
2 lub 3 cebule
0,30 dkg sera żółtego
pieprz
sól
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy tak, aby były pół-miękkie. Mięso smażymy razem z cebulką (przyprawiamy wg uznania). Osobno smażymy pieczarki z cebulką (również doprawiamy wg uznania). Następnie do naczynia żaroodpornego lub blaszki kładziemy na sam jego spód plasterki ziemniaków, potem dodajemy mięso i pieczarki oraz sos lub pomidory z puszki. Potem dodajemy kolejna warstwę plasterków ziemniaków. Następnie tarkujemy ser żółty i kładziemy go na górną warstwę ziemniaków. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy nasze danie i pozostawiamy na ok. 20 minut (tak, aby ser się zapiekł). Smacznego!
Jak podawać?
Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę kroimy i zabieramy sie do jedzenia ;)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Porcje | 6 osób |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | agatta |