Sk艂adniki:
- opakowanie frutti di mare
- 250g salaty (najlepiej mix roznych rodzajow)
- 2 pomidory, 1/2 ogorka, 1 marchew, 4 rzodkiewki
- sos czosnkowy (najlepiej Knorr)
- sok z cytryny
- 125g maki
- sol, pieprz
- 20 cl. piwa lub wody
- bialka z 2 jaj
- 1 lyzeczka oliwy z oliwek
- olej do smazenia
Jak przyrz膮dzi膰?
Ciasto:Make przesiac do miski, lekko posolic, dodac szczypte pieprzu. Na srodku zrobic wglebienie dodac oliwe z oliwek i wlewajac piwo mieszac (zaczynac od srodka) az do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawic na 1 godzne (w temperaturze pokojowej). Po odstaniu dodac piane z ubitych bialek i dokladnie wymieszac (ale niezbyt dlugo).Przygotowanie:Na duze talerze ulozyc porwana na kawalki salate, pokroic w plastry pomidory, ogorki, rzodkiewki i polac sosem czosnkowym.Olej podgrzac do 190掳C, rozmrozone i osuszone frutti di mare nasaczac w ciescie i smazyc 3-5 min. na zloty kolor (najlepiej tylko po kilka sztuk, by olej nie zrobil sie zbyt zimny, gdyz wtedy ciasto zacznie nim nasiakac). Osuszyc na reczniku papierowym i jeszcze gorace nakladac na warzywa polane sosem. Polac sokiem z cytryny i od razu podawac.
Uwagi:
Dla leniwych polecam kupic mrozone, pociete kalamary w ciescie.Sorry za brak polskich literek (jestem na obczyznie), ale mam nadzieje ze uda sie wam wszystko rozszyfrowac. Danie jest pyszne!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 2 |
Autor | justina24 |