Składniki:
5 średnich buraków; 3 duże garście namoczonych rodzynek; 1 puszka kukurydzy; 15 dag łagodnego, żółtego sera; 1 cebula; po kilka łyżek majonezu i jogurtu naturalnego; sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry; 2 łyżki oleju; sok z połówki cytryny.
Jak przyrządzić?
Buraki myjemy i gotujemy. Następnie studzimy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy buraki, kukurydzę, starty ser, cebulę i rodzynki. Przygotowujemy sos z jogurtu, majonezu, soku z cytryny, oleju i przypraw. Mieszamy sałatkę z sosem.
Uwagi:
Na pierwszy rzut oka takie połączenie smakowe może wydawać się dziwne. Sałatka jest jednak naprawdę smaczna. Ilość rodzynek, zależy od tego czy chcemy mieć sałatkę bardziej słodką czy nie.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Tomek20 |