Składniki:
Ciasto - 3 szklanki mąki pszennej, 1 kostka masła, 1 całe jajko + 1 żółtko, 1 szklanka cukru, 1 proszek do pieczenia (taka mała saszetka), dowolny aromat bądź cukier waniliowy, 2 łyżki śmietany 18%.
Masa - babeczki, które się pokruszyły, łyżka kakao, mleko, opcjonalnie - bakalie orzechy itp.
Jak przyrządzić?
Masło posiekać z mąką, dodać resztę składników na ciasto, szybko wyrobić i schłodzić ciasto w lodówce przez około 20 minut. Następnie podsypując sobie mąką rozwałkować dość cienko ciasto. Wysmarować foremki masłem i "wyklejać" w środku ciastem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ja daję na 200 stopni) około 5 do 8 minut (wszystko zależy od grubości ciasta i piekarnika - trzeba po prostu pilnować). Wyjąć z foremek (będzie ciężko) te które się pokruszą do miski (ale trzeba je całkiem rozkruszyć), dodać kakao, bakalie i inne rzeczy. Miksować dodając po trochu mleka tak, żeby była to gładka gęst masa. I tą masą napełniamy babeczki.
Potrzebne przybory:
mikser, foremki, wałek, miska
Uwagi:
Można dodać bitej śmietany i galaretki. Ciasto bardzo rośnie, więc radzę dać cienkie ciasto. Przepis na to ciasto nadaje się też pod szarlotkę czy mazurki. Zawsze wychodzi!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | jakieś 20 babeczek (zależy ile pokruszycie na masę) |
Kaloryczność | chyba wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | emkakafe |