Składniki:
- drożdże 5 dag- 2 szklanki mąki- sol i cukier- olej- dodatki wg uznania- sosy do pizzy
Jak przyrządzić?
Nastawiamy piekarnik na maxa (220-250 C), do miski wsypujemy mąke, drożdże rozpuszczmy w 1 szklance wody i wlewamy do mąki. Dodajemy cukier i sól, wszystko mieszając. Wyrabiamy ciasto dodając 3 razy po łyżce oleju. Ciasto nie może się kleić do rąk i musi być elastyczne. Przygotowaną blachę smarujemy olejem. Wyrobione ciasto (nie czekając aż wyrośnie!) układamy na blasze, smarujemy sosem pomidorowym i dodajemy dodatki (na końcu posypując serem). Po nagrzaniu piekarnika wkładamy blachę i pieczemy ok. 15-20 min. Pycha :)
Uwagi:
W połowie czasu pieczenia obracamy blachę o 180 st.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | piiciaa |