Składniki:
2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, szklanka bulionu, 2 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów, sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, wlewamy bulion i wino, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek). Doprowadzamy to wszystko do wrzenia. Następnie dodajemy pomidory wraz zalewą i gotujemy 15 min. Podajemy z drobnym makaronem lub zacierką.
Uwagi:
Pomidory powinny być w kawałkach, jeżeli posiadamy tylko w całości należy je pokroić.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | aga |