Składniki:
mleko skondensowane, galaretka wiśniowa najlepsza, cynamon, ciasto ze sklepu (podkład pakowany), pół szklanki cukru, śmietana 36%, dżem, nutella, kokos, wódka z cytryną.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie proste, jeśli wszystko kupiłeś przystępuj do działania.
1. Szklankę mleka skondensowanego zmieszaj z połową szklanki śmietany, następną połowę szklanki śmietany ubij w osobnym naczyniu na twardą piankę. Dodaj utwardzacza do bitej śmitany żeby ci nie opadła całość. Włóż do lodówki (wszystko). Podkład ciasta obsmaruj dżemem truskawkowym (najlepszy).
2. Bitą smietanę wyłóż na ciasto i znów schowaj do lodówki.
3. Zacznij robić galaretkę. Kiedy wystygnie, plackami wylej na śmietankę całość, szybko posyp dużą ilością cynamonu i do smaku małymi bryłkami cukru. Przykryj następną połową ciasta a całość wysmaruj nutellą z kokosem. Włóż do lodówki i ciasto nasącz wódką w miarę dużo razem z cytryną. Najlepiej spożyć po 3 godz. w lodówce.
Potrzebne przybory:
szybkie ręce
Jak podawać?
nie ma znaczenia, szybko znika.
Uwagi:
Zamiast nutelli można inne składniki dawać żeby nie było słodkie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | niedużo |
Kaloryczność | ? mało |
Autor | Kaka |