Galaretka Niebieska – Wodzisław
REDAKCJA JEJŚWIAT.PL • dawno temuJeżeli lubisz marzyć o niebieskich migdałach (kto z nas czasem nie lubi...), z pewnością przypadnie Ci do gustu deser w tym kolorze. Galaretka Niebieska ma niezwykłą barwę, która pozwala stworzyć zaskakujące kompozycje: smakowe i wizualne.
![](https://m.kafeteria.pl/galaretka-niebieska-wodz-b003f06,730,0,0,0.png)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Galaretka Niebieska Wodzisław zadowoli każdego łasucha. W jej smaku odnajdzie soczyste owoce lata, a w kolorze lazur śródziemnomorskiego nieba. Galaretkę można przygotować jako samodzielny deser, ale doskonale komponuje się również ze świeżymi i mrożonymi owocami, kremami i bitą śmietaną. Jeżeli nie jesteśmy tradycjonalistami, którzy uznają tylko czerwoną galaretkę na domowym serniku, użyjmy jej do dekoracji ciasta i tortu.
Wartość odżywcza po przyrządzeniu: 100 g – 213 kJ/50 kcal
Opakowanie: 75 g (z propozycją podania i przepisem na ciasto „Lazurowe zapomnienie”)
Cena: ok. 1,50 zł
Przepis na „Lazurowe zapomnienie”
Składniki: 4 jaja, ¾ szklanki cukru, 15 dag mąki, ½ opakowania cukru waniliowego Wodzisław 30 g, ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław, Galaretka Niebieska Wodzisław.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywno, dodając na początku ubijania szczyptę soli. Do ubitej piany dosypywać po łyżce cukru, dalej ubijając. Następnie wrzucić po jednym żółtku, ubić. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wsypać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównać. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180 stopni), piec około 40 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w formie. Biszkopt polać tężejącą Niebieską Galaretką Wodzisław (można posmarować dowolnym kremem i przybrać owocami).
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze