Co zrobić ze świątecznymi resztkami
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuPo świętach w każdym niemalże domu zostaje cała masa jedzenia. Wiadomo – w czasie wieczerzy wigilijnej i podczas świątecznych śniadań, obiadów i kolacji nie może niczego zabraknąć… Tylko w pewnym momencie okazuje się, że cała lodówka jest zapchana „resztkami”, których żal wyrzucić, a pomysłu, co z nimi zrobić – brak. I tak leżą, i leżą, i leżą… aż w końcu i tak sie je wyrzuca, bo nikt juz nie może na nie patrzeć. STOP! Nie tak, oj, nie tak… Przecież wyrzucanie jedzenia to zbrodnia, a pomysłów na dania z resztek jest całe mnóstwo. Poniżej prezentujemy kilka z nich, które mogą Wam pomóc uporać sie z „problemem resztek”.
Fish Pie z papryką i brokułami
- 500g puree ziemniaczanego,
- 400g ryby bez ości (resztki wigilijnej wieczerzy),
- 200g mąki,
- 200ml mleka,
- 150g masła,
- 1 cały brokuł,
- 1 czerwona papryka,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa,
- bułka tarta
Z puree ziemniaczanego, ryby, 100g mąki, 100ml mleka i 50g masła zagniatamy ciasto. Doprawiamy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy do formy naszą masę ziemniaczano – rybną i tworzymy z niej kołnierz (na brzegach, tuż przy samej blasze, formujemy jednocentymetrowej wysokości „barierkę”). Brokuł dokładnie myjemy i dzielimy na pojedyncze różyczki, a te z kolei przecinamy na pół. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w długie paski. Ze 100g masła i 100g mąki robimy zasmażkę, po czym zalewamy ją 100ml mleka, tworząc gęsty sos beszamelowy. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Warzywa rozkładamy na cieście i zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Mięsne Quiche
- 400g resztek mięs i wędlin ze świąt :)
- 150g mąki pszennej,
- 150g mąki tortowej,
- 150g masła,
- 100ml śmietanki 30%,
- 2 jajka,
- woda, olej,
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
Z mąki, masła, 1 żółtka i odrobiny wody, oleju i soli zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je i układamy w okrągłej formie (jeśli ktoś nie posiada specjalnej formy do tart polecam zwyczajną tortownicę) tworząc „kołnierz”. Następnie nakłuwamy ją w kilku miejscach widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Śmietankę ubijamy z jajkami na gładką masę, po czym doprawiamy ją solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Następnie rozkładamy równomiernie nasze resztki z wigilii na naszym quiche i zalewamy je masą śmietanowo – jajeczną. Pieczemy jeszcze 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze