Czy świąteczne potrawy są zdrowe?
REDAKCJA • dawno temuUtarło się, że tradycyjna polska kuchnia jest ciężkostrawna i niezdrowa, a bożonarodzeniowe biesiadowanie kojarzy nam się nieodłącznie z przejedzeniem i bólem brzucha. Tymczasem, te nieprzyjemne efekty uboczne są spowodowane naszym obżarstwem, a nie właściwościami konkretnych potraw. Jedzone w umiarze nikomu nie zaszkodzą, a niektóre z nich są wyjątkowo zdrowe.
Karp gotowany, w galarecie, smażony
Okazuje się, że spożywanie karpia tylko z okazji świąt jest sporym błędem. Ryba ta ma bowiem cenne wartości odżywcze, które poprawiają pracę serca, pamięć i zwiększają odporność organizmu. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które, co udowodniono naukowo, zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału. To także źródło witamin z grupy B, korzystnie wpływających na skórę, łatwo przyswajalnego białka i minerałów. Właściwości zdrowotne karpia zależą w dużej mierze od tego, w jaki sposób był karmiony (czy pasza była dobrej, czy złej jakości). Z tego powodu lepiej wydać więcej pieniędzy i nabyć rybę ze sprawdzonego źródła. 100 g gotowanego karpia w galarecie zawiera 136 kalorii, pieczonego: 147 kalorii, a smażonego i w panierce: 162 kcal. Ciekawostką jest fakt, że dzięki polskim warunkom klimatycznym, karpie hodowane w naszym kraju są wyjątkowo smaczne. To tłumaczy, dlaczego za granicą ta ryba nie cieszy się zbytnią popularnością.
Ile kalorii ma makowiec? Czy pierogi mogą być zdrowe?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze