Ciasto z czekoladą i błonnikiem – Wodzisław
REDAKCJA JEJŚWIAT.PL • dawno temuCzekolada ma w sobie niezwykłą moc przyciągania – trudno znaleźć kogoś, kto twierdzi, że jej nie lubi. Jedni wolą mleczną, drudzy gorzką, jeszcze inni – tę z dodatkiem orzechów albo nadziewaną. Amatorzy tego deseru chętnie sięgną również po nowe ciasto Wodzisław o smaku czekolady wzbogacone w kakaowy błonnik. Lekarze cenią zarówno czekoladę, jak i błonnik pokarmowy – ten ostatni poprawia trawienie nawet u osób prowadzących niezbyt aktywny tryb życia.
Ciasto z czekoladą i błonnikiem Wodzisław to coś w sam raz dla łasuchów, którzy potrzebują czasem (na przykład w ciemne, jesienne wieczory) słodkiego „doładowania”. Kostka czekolady jest taka malutka, a my mamy ochotę na nieco większą porcję czekoladowego przysmaku?
To ciasto przygotowuje się bardzo szybko, bo niemal wszystkie składniki potrzebne do jego zrobienia znajdziemy w opakowaniu. Musimy tylko dodatkowo mieć pod ręką to, co zwykle znajduje się w każdej polskiej lodówce, czyli margarynę do pieczenia i jajka. I już po godzinie drzemiący w każdym z nas dziecięcy łakomczuch będzie miał mnóstwo uciechy − dzięki naprawdę małemu nakładowi sił.
Jak je zrobić? Wlewamy do garnka 200 ml wody, dodajemy 150 g margaryny i wsypujemy zawartość torebki nr 1. Wszystko zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu, a potem pozostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy sobie foremkę keksową (25 cm), smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką albo kaszą manną. Do wystudzonej już masy dodajemy 3 jajka i zawartość torebki numer 2 – mieszamy i przelewamy do formy. Pieczemy 35–40 minut w temperaturze 200 stopni. Jeżeli lubimy, możemy posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo dodać przed upieczeniem ulubione bakalie.
Wartość odżywcza po przyrządzeniu według przepisu (przeciętnie): 100 g – 1450 kJ/347 kcal, jedna porcja (60 g) – 870 g/208 g
Opakowanie: 400 g zawiera:
- 200 g mieszanki z błonnikiem (torebka nr 1)
- 200 g mieszanki z czekoladą (torebka nr 2)
- Cena: ok. 6,80 zł
Informacja prasowa
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze