Lubisz jogurt grecki? Zobacz, jakie korzyści niesie i jak kreatywnie wykorzystać go w kuchni!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuDlaczego coraz więcej z nas zakochuje się w jogurcie greckim? Do jakich potraw można go dodać? Czy rzeczywiście jest zdrowszy niż standardowy jogurt? Odpowiedź na te i inne pytania dotyczące jogurtu greckiego znajdziesz poniżej.
Czy(m) jogurt grecki różni się od zwykłego jogurtu?
Jak dowodzą specjaliści, jedyną różnicą pomiędzy jogurtem greckim a tradycyjnym jest jego konsystencja – aby nadać mu gęstość, usuwa się z niego wodę. I właśnie za to uwielbiamy go najbardziej – za sycącą strukturę. Inni eksperci podkreślają, że jogurt grecki zawiera mniejszą ilość laktozy i dwa razy więcej białka niż standardowy jogurt.
Jogurt grecki kojarzony jest z dietą śródziemnomorską, uważaną za symbol zdrowego i długiego życia. Należy jednak pamiętać, że niektóre jogurty typu greckiego są lepsze niż inne, dlatego też przed zakupem należy dokładnie przeczytać etykietę. Część produktów z jogurtem greckim łączy tylko nazwa – zawierają one znaczną ilość cukru i owoce, którym przeważnie towarzyszą cukry dodane.
Jakie korzyści niesie jogurt grecki?
Poprawia on trawienie oraz dostarcza białka i tłuszczów, które ułatwiają wchłanianie witamin. Jest źródłem potasu, wapnia i cynku, a także znakomitym probiotykiem. Na wartość jogurtu i jego smak wpływa użyte do jego produkcji mleko. Jak wiadomo najlepiej wybierać pełnowartościowe, nieprzetworzone pokarmy z jak najmniejszą ilością sztucznych dodatków. Z ostatnich badań wynika, że dieta uboga w węglowodany i bogata w pełnotłusty nabiał i inne źródła tłuszczu jest niezwykle zdrowa i ułatwia odchudzanie skuteczniej niż dieta niskotłuszczowa. Poza tym pełnotłusty jogurt grecki smakuje lepiej niż beztłuszczowy i ma gęstszą konsystencję.
Podczas gdy jogurt grecki świetnie sprawdza się jako zdrowe śniadanie, można wykorzystać go także podczas innych posiłków. Z powodzeniem zastąpi majonez w sałatce z kurczakiem lub ziemniakami, a także śmietanę w twoim ulubionym dipie.
Do jakich potraw możesz wykorzystać jogurt grecki?
Doskonale smakuje on w wielu potrawach kuchni indyjskiej oraz… greckiej. Przy jego pomocy możesz stworzyć marynatę do kurczaka czy ryby lub ziołowy dip do warzyw. Jogurtowa marynata sprawi, że podczas grillowania lub pieczenia mięso nie wyschnie. Natomiast dodanie jogurtu greckiego do sałatki w formie dressingu, zapewnia lepsze przyswajanie rozpuszczalnych w tłuszczu witamin.
Jogurt grecki łagodzi smak pikantnych potraw, a także świetnie komponuje się z przekąskami takimi jak nachos czy tacos. Sos musztardowy z dodatkiem jogurtu greckiego doskonale podkreśla smak wędzonej ryby lub może zastąpić śmietanę w czerwonym barszczu.
Jogurt grecki może być także doskonałym deserem. Spróbuj zmieszać go z ulubionym sokiem owocowym, kawałkami świeżych lub suszonych owoców i zamrozić, tworząc pyszne lody. W tym celu wykorzystać możesz kubeczki po jogurtach. Masz inne pomysły na wykorzystanie jogurt greckiego? Podziel się nimi!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze