Co to są probiotyki?
ALICJA • dawno temuProbiotykito wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego,
które dodawane są do produktów spożywczych. Na opakowaniach jogurtów czy
kefirów występują pod symbolem E 270. Dlaczego warto spożywać probiotyki i
jakie produkty posiadają ich najwięcej?
Funkcje probiotyków
Żywe kultury bakterii kwasu mlekowego potrafią bez szwanku
przeniknąć przez soki żołądkowe i osiedlić się w jelitach. Tam namnażając się
przywracają równowagę florze jelitowej, co usprawnia proces trawienia oraz
chroni przed różnego typu dolegliwościami (np. biegunkami).
Bio produkty
Aby łatwiej odróżnić zwykłe produkty od tych, które zostały
wzbogacone o bakterie kwasu mlekowego, producenci umieszczają w ich nazwie
przedrostek „bio”. W składzie takiego biojogurtu muszą się znaleźć co najmniej
trzy rodzaje bakterii. A są to
np. Lactobacillus Casei, Lactobacillus Casei Defensis, Lactobacillus acidophilus.
Jogurty i kefiry
Są one cennym źródłem żywych kultur bakterii i są szybciej
trawione niż mleko. Ze względu na niskokaloryczność, lepiej wybierać jogurty
naturalne niż owocowe. Mając na uwadze zawartość wapnia, więcej znajdziecie go
w jogurcie niż w kefirze.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze