Jak wybrać dobry jogurt? Istotną cechą jest konsystencja
Specjalistka ds. żywienia Agnieszka Piskała podpowiada, jak czytać etykiety i które jogurty warto kupować.
Producenci często wzbogacają ich skład aromatami, mlekiem w proszku, maltodekstryną, soją, cukrem, żelatyną czy substancjami stabilizującymi. Nawet powszechnie uważane za zdrowe i dietetyczne jogurty naturalne zawierają w swoim składzie cukier. Na sklepowych półkach pełno jest produktów bogatych w ulepszacze, które zmieniają i łagodzą smak oraz podnoszą kaloryczność.
W składzie dobrego jogurtu powinny znajdować się przede wszystkim mleko i dwa rodzaje bakterii probiotycznych. Specjalistka ds. żywienia Agnieszka Piskała podpowiada, jak czytać etykiety i które jogurty warto kupować.
Źródło: TVP
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze