Organiczny jogurt domowej roboty
JOLBI • dawno temuModa na ekologiczne jedzenie trwa. Producenci żywności przekonują nas, że ich produkty są w 100 proc. naturalna, bez żadnych ulepszaczy i chemii. Zamiast jednak przepłacać w supermarketach spróbuj sama zrobić jogurt. Dlaczego warto? Bo to prosty przepis, szybki i masz pewność, że jogurt zrobiony przez ciebie jest..100 procent organic!
Składniki: 1 litr mleka pasteryzowanego 150 ml kubek naturalnego jogurtu z żywymi kulturami bakterii 3 łyżki mleka w proszku Mleko podgrzej, nie powinno mieć więcej niż 50 stopni C. Do ciepłego mleka wlej jogurt, który powinien mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj, podgrzej delikatnie i przelej do glinianego pojemnika z przykrywką lub termosu. Odstaw na 8 godzin, ale nie do lodówki. Jeśli chcesz, aby jogurt był gęsty dodaj 3–4 łyżki mleka w proszku. Gotowy, "odstany" jogurt możesz zmiksować z owocami. My polecamy truskawki, jeśli nie ma sezonu, mogą być te mrożona. Ja dodaje również łyżkę cukru, ale to już rzecz gustu. Gotowy jogurt trzymaj zawsze w szczelnym pojemniku w lodówce.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze