Jogurt

Przepis kulinarny

Składniki:

1l pełnego mleka 3,2, 50 ml czystego jogurtu

Jak przyrządzić?

Zagotuj mleko, a następnie schłodż je do temperatury 45 stopni, jeżeli nie masz termometru możesz to sprawdzić wkładając palec na ok 10sek. Mleko powinno być ciepłe ale nie powinno parzyć. Zmieszaj jogurt ze szklanką ciepłego mleka i wlej go z powrotem do garnka, dobrze wymieszaj. Przykryj garnek i szczelnie owiń w koc żeby dobrze trzymał ciepło po 4-8 godzinach jogurt powinien być gotowy. Wtedy włóż go do lodówki, by zapobiec dalszemu rozmnażaniu się bakterii w przeciwnym razie całkowicie wchłoną one cukier mlekowy i za dwa dni jogurt będzie bardzo kwaśny. Schłodzony jogurt jest dobry przez 4-5 dni. SMACZNEGO!!! :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaNapoje
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt3 zł
AutorTad

Jogurt: Podobne przepisy

Jogurt: wypróbuj również

Powiązane Tematy