Zaskakujące źródła probiotyków
10. Rola probiotyków w diecie
Mianem probiotyków określamy zawarte w niektórych produktach żywnościowych żywe kultury bakterii lub drożdży. Pełnią one niezwykle ważną rolę w organizmie człowieka, gdyż chronią układ pokarmowy przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Dowiedz się, które produkty spożywcze obfitują w probiotyki.
9. Kombucza (sfermentowana herbata)
Kombucza najczęściej powstaje z niesfermentowanej herbaty zielonej, która po osłodzeniu zostaje poddana działaniu grzybka japońskiego. Na skutek tego dochodzi do fermentacji napoju, co nadaje mu niezwykle korzystne właściwości. Herbata kombucza pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i wspomaga leczenie niestrawności.
8. Mleko sojowe
Wiele osób dorosłych ma problem z tolerancją laktozy zawartej w krowim mleku. Zazwyczaj zastępują one ten napój mlekiem sojowym. Warto wiedzieć, że niektóre odmiany tego mleka zawierają w składzie żywe kultury bakterii, które działają osłaniająco na układ pokarmowy.
7. Kefir
Kefir zaliczamy do grupy naturalnych probiotyków. Napój ten zawiera witaminy, minerały oraz aminokwasy. Ma niezwykle orzeźwiający smak i może być spożywany samodzielnie lub z dodatkiem owoców czy muesli.
6. Twaróg
Twaróg to źródło nie tylko cennych dla organizmu probiotyków, ale także wapnia – składnika niezbędnego dla zdrowych i mocnych kości. Stanowi on doskonały dodatek do kanapek, deserów, ale może być również spożywany samodzielnie.
5. Kiszona kapusta
Kiszona kapusta to produkt spożywczy często goszczący na polskich stołach. Stanowi ona idealny dodatek do surówek. Można z niej również przyrządzić pyszny, aromatyczny bigos świąteczny. Spożywanie kiszonej kapusty jest korzystne dla naszego zdrowia nie tylko ze względu na dużą zawartość witaminy C, ale również zawartość bakterii kwasu mlekowego, które wchodzą w skład naturalnej flory bakteryjnej organizmu człowieka.
4. Rola prebiotyków w diecie
Poszczególne produkty żwynościowe określamy mianem naturalnych prebiotyków. Ich działanie polega na wspomaganiu rozwoju naturalnej flory bakteryjnej obecnej w układzie pokarmowym człowieka. Które produkty można zaliczyć do grona prebiotyków?
3. Wino czerwone
W winie czerwonym zawarty jest prebiotyk arabinogalaktan, który stymuluje rozwój bakterii korzystnych dla zdrowia układu pokarmowego. Na podstawie badań klinicznych wiadomo, że spożywanie jednej lampki wina czerwonego dziennie przez okres czterech tygodni może znacząco zwiększyć ilość probiotyków naturalnie bytujących w jelitach.
2. Banany
Banany to źródło niezbędnych dla organizmu witamin (w szczególności z grupy B) oraz mikroelementów. Co więcej, stanowią one naturalny prebiotyk, który fermentując w układzie pokarmowym, pobudza namnażanie się bakterii wchodzących w skład naturalnej flory bakteryjnej jelit.
1. Czosnek
Czosnek doskonale jest nam znany ze swoich właściwości leczniczych. Zawarta w jego składzie allicyna wykazuje działanie bakteriobójcze, a tym samym może łagodzić bądź redukować objawy chorób powstających na podłożu bakteryjnym. Warto wiedzieć, że czosnek zaliczamy również do grupy naturalnych prebiotyków, które pośrednio wpływają na ochronę układu pokarmowego przed zatruciem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze