Składniki:
300 g mąki, 150 g miękkiego masła, jajko, szczypta soli, 2-3 łyżki przestudzonej gotowanej wody, tłuszcz do wysmarowania fomy, farsz (marchewka z groszkiem, fasola, szparagi, kilka plasterków boczku, cebula, winne jabłka - co kto lubi). Do polania na wierzch: 3/4 szkl. słodkiej śmietany, 1/2 szkl. mleka, 4 jajka, sól, majeranek, pieprz.
Jak przyrządzić?
Przesiac mąkę, masło pokroić na kawałki, rozrzucić na mące. Oprószyć lekko solą, dodać wodę, wbić jajko. Składniki połączyć, siekając nożem, potem szybko zagnieść ciasto rękami. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 2 godz. do lodówki.Natłuścić formę (ok. 26 cm średnicy), rozwałkowane ciasto przenieść do formy, ponakłuwać i włożyć do piekarnika na 10-15 min w temp. 220 st. C.Przygotować farsz (obgotować warzywa, pokroić cebulę), wyłożyć na ciasto. Jajka rozmącone ze śmietaną, mlekiem i przyprawami wylać na farsz. Zapiekać ok. 30 min w temp. 200 st. C.
Uwagi:
Warunkiem koniecznym jest zalanie farszu rozmąconymi jajkami ze śmietaną!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | Dominika Alicja |