Składniki:
- 0,5 kg selera
- 30 dkg wątróbki drobiowej
- 1 kostka masła lub margaryny KASI
- 4 jajka
- 1 szklanka tartej bułki
- 1 cebula
- sól, pieprz
Jak przyrządzić?
- seler ugotować w osolonej wodzie
- wątróbkę sparzyć
- masło stopić w garnuszku
- ugotowany seler, wątróbkę, cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać jajka, płynne masło, tartą bułkę, sól, pieprz, wyrobić masę (masa jest średnio gęsta, "błotko"). Małą foremkę do pieczenia babek wysmarować olejem, posypać tartą bułką, wyłożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Potrzebne przybory:
maszynka do mielenia mięsa, mała foremka do pieczenia babki
Jak podawać?
na chleb
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Grażyna |