Składniki:
- kurczak ( mogą być udka, skrzydełka)
- 15 dag wędzonego boczku
- 1-2 łyżki oleju
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 duże ząbki czosnku
- pół łyżeczki tymianku
- łyżka sosu sojowego
- 8 małych cebulek (może być zwykła cebula)
- 20 dag pieczarek
- ½ szklanki wody
- pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzać pół łyżki oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć kilka minut aż tłuszcz się wytopi, przełożyć łyżką cedzakową do garnka. Na patelnię włożyć porcje kurczaka i smażyć z obu stron do zrumienienia (jeśli potrzeba, dodać trochę oleju). Przełożyć porcje do garnka, dodać wino i pół szklanki wody, koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz przyprawy. Zagotować, postawić na płytkę i dusić na małym ogniu 30 minut. Cebulki i czosnek obrać, czosnek posiekać, pieczarki umyć i przekroić na ćwiartki. Na patelni podgrzać pozostały tłuszcz, krótko obsmażyć cebulki wraz z czosnkiem, przełożyć do garnka. Na patelni usmażyć pieczarki, dodać do mięsa. Potrawę zamieszać i dusić 10 minut.
Jak podawać?
Podawać z ryżem. Znajomi podają również z ziemniakami.
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi dużo sosu radzę zrobić go z 2 porcji.Potrawę można po wystudzeniu zamrażać.Czas przechowywania 2 miesiące
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Beta |