Kopytka to znakomity dodatek do wszelkich mięsnych potraw. Zarówno do mięsa smażonego jak duszonego i pieczonego. Można je jeść również solo. Świeże - polane skwarkami z boczku z odrobiną przysmażonej cebuli. Są pyszne odsmażane na tłuszczu - rumiane, z chrupiącą skórką...
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 3/4 kg mąki
- 1 jajko
- sól
Jak przyrządzić?
1) Gotujemy obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, tak jak zwykle.
2) Gdy nieco ostygną miażdżymy je za pomocą praski, lub maszynki.
3) Przesiewamy mąkę. Większą jej część od razu na stolnicę. Na mąkę kładziemy ziemniaki, na to surowe jajo i wyrabiamy ręką spoiste, elastyczne ciasto. Mąki dodajemy w miarę potrzeby pamiętając, że zbyt mała ilość mąki będzie powodować rozpadanie się klusek w czasie gotowania. Zbyt wiele spowoduje, że kopytka będą "gumiaste". Musimy więc sami znależć ten moment gdy mąki jest dosyć.
4) Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i robimy z nich wałeczki (szer. ok. 4 cm). Wałek przyklepujemy lekko ręką z wierzchu, by stał się bardziej płaski. Dość ostrym, suchym nożem kroimy skośne kluski, nie szersze niż 1,5 cm. W miarę potrzeby podsypujemy mąką, żeby nie przyklejały się do stolnicy. W ten sposób kroimy całe ciasto.
5) Nastawiamy wodę na kopytka. Najlepiej w szerokim, stosunkowo płaskim garnku. Wodę solimy dosyć zdecydowanie (ma być naprawdę słona) i wlewamy łyżkę oleju. Gdy woda zawrze wrzucamy do nie kopytka po kolei, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Na jedną porcję wkładamy ok. 1/3 wszystkich klusek. Gdy podchodzą do góry, przykrywamy na chwilę pokrywką. Gdy pogotują się kilka minut na powierzchni wody wyciągamy na sito łyżką cedzakową. Wyrzucamy na półmisek.
6) Do wody dodajemy trochę soli i oleju. Uzupełniamy wrzątek jeśli to konieczne i wkładamy następną partię kopytek. Dalej postępujemy tak samo, jak poprzednio.
7) Jeśli część z nich chcemy przechować na później do odgrzania, przelewamy je zimną wodą, ale dosłownie kilka sekund.
8) Jeśli wydajemy je na bieżąco, to przełóżmy z półmiska na inny talerz, żeby mieć pewność, że pozbyliśmy się resztek wody.
Uwagi:
Jeśli chcemy odgrzać kopytka a la "świeże", należy na patelni położyć łyżkę masła, wlać kilka łyżek wody i odgrzewać kopytka pod przykryciem, raz co najmniej je przewracając.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 3 zł |