Kopytka - Przepis

Przepis kulinarny

Kopytka to znakomity dodatek do wszelkich mięsnych potraw. Zarówno do mięsa smażonego jak duszonego i pieczonego. Można je jeść również solo. Świeże - polane skwarkami z boczku z odrobiną przysmażonej cebuli. Są pyszne odsmażane na tłuszczu - rumiane, z chrupiącą skórką...

Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- ok. 3/4 kg mąki
- 1 jajko
- sól

Jak przyrządzić?

1) Gotujemy obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, tak jak zwykle.

2) Gdy nieco ostygną miażdżymy je za pomocą praski, lub maszynki.

3) Przesiewamy mąkę. Większą jej część od razu na stolnicę. Na mąkę kładziemy ziemniaki, na to surowe jajo i wyrabiamy ręką spoiste, elastyczne ciasto. Mąki dodajemy w miarę potrzeby pamiętając, że zbyt mała ilość mąki będzie powodować rozpadanie się klusek w czasie gotowania. Zbyt wiele spowoduje, że kopytka będą "gumiaste". Musimy więc sami znależć ten moment gdy mąki jest dosyć.

4) Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i robimy z nich wałeczki (szer. ok. 4 cm). Wałek przyklepujemy lekko ręką z wierzchu, by stał się bardziej płaski. Dość ostrym, suchym nożem kroimy skośne kluski, nie szersze niż 1,5 cm. W miarę potrzeby podsypujemy mąką, żeby nie przyklejały się do stolnicy. W ten sposób kroimy całe ciasto.

5) Nastawiamy wodę na kopytka. Najlepiej w szerokim, stosunkowo płaskim garnku. Wodę solimy dosyć zdecydowanie (ma być naprawdę słona) i wlewamy łyżkę oleju. Gdy woda zawrze wrzucamy do nie kopytka po kolei, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Na jedną porcję wkładamy ok. 1/3 wszystkich klusek. Gdy podchodzą do góry, przykrywamy na chwilę pokrywką. Gdy pogotują się kilka minut na powierzchni wody wyciągamy na sito łyżką cedzakową. Wyrzucamy na półmisek.

6) Do wody dodajemy trochę soli i oleju. Uzupełniamy wrzątek jeśli to konieczne i wkładamy następną partię kopytek. Dalej postępujemy tak samo, jak poprzednio.

7) Jeśli część z nich chcemy przechować na później do odgrzania, przelewamy je zimną wodą, ale dosłownie kilka sekund.

8) Jeśli wydajemy je na bieżąco, to przełóżmy z półmiska na inny talerz, żeby mieć pewność, że pozbyliśmy się resztek wody.

Uwagi:

Jeśli chcemy odgrzać kopytka a la "świeże", należy na patelni położyć łyżkę masła, wlać kilka łyżek wody i odgrzewać kopytka pod przykryciem, raz co najmniej je przewracając.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt3 zł

Kopytka: Podobne przepisy

Kopytka: wypróbuj również

Sos grzybowy - do kopytek i nie tylko

... Sos grzybowy to świetny dodatek do kopytek czy placków ziemniaczanych. Powinnaś poznać ten przepis, bo doda twoim daniom smaku, aromatu, wyrazu. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale musisz zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia, na przykład ...

dawno temu

Buty jak kopytka

... z piekła rodem. I to nie tylko dlatego, że wyglądem przypominają szatańskie kopytka, ale również dlatego, że poruszanie się w nich to iście piekielne męki. ... z piekła rodem. I to nie tylko dlatego, że wyglądem przypominają szatańskie kopytka, ...

dawno temu

Kluski na parze

... Dieta rocznych dzieci to nie tylko mleczko i kaszki. Możesz podawać maluszkowi już większość produktów. Dziś przepis na lekki i pożywny posiłek - kopytka na parze. Jak je przyrządzić? Przepis poniżej. ... Dieta rocznych dzieci to nie tylko ...

dawno temu

Sos cebulowy

... Sos cebulowy znakomicie pasuje do kotletów siekanych, kopytek czy kaszy gryczanej. Warto poznać jego recepturę, by móc w prosty sposób podkreślić smak swoich ulubionych potraw. Jak wiecie przepis na sos nie może być zbyt skomplikowany, więc nie ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... . To właśnie on różni je od mylonych z nimi kopytek. W skład tych drugich bowiem wchodzą gotowane ziemniaki, a przyrządzona potrawa podawana jest z mięsnymi dodatkami. p { margin-bottom: 0.21cm ...

dawno temu

Sposób na pyszne leniwe z bryndzą

... leniwe z bryndzą już prawie gotowe. Gotuj je teraz w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię (ok 3 minuty). Krok 5 Kopytka leniwe najlepiej smakują polane roztopionym masłem z bułką tartą. Udekoruj danie wegetariańskie natką.   ...

dawno temu

Sterroryzowana przez dzieci i ich rodziców!

... Łup. Łup, łup. I jeszcze raz łup. Kopyta walą we mnie jak w szmacianą piłkę. Co z tego, że małe kopytka, czteroletnie. Już raz znacząco zerknęłam na mamę sprawcy, ale zrozumienia – nie znalazłam. No ...

dawno temu

Placki ziemniaczane

... z ziemniakami: knedle, kopytka, gnocchi… Zamiast zastanawiać się nad kolejną opcją ziemniaczanego cuda, warto przygotować, znane od dawna, swojskie placki ziemniaczane – tu też jest duże pole ...

dawno temu

Pewien piątek w oazie

... W piątkowy poranek w miasteczku Al Charga w oazie na Pustyni Zachodniej w Egipcie budzi nas gwar ulicy. Z natłoku dźwięków wyławiamy stukanie kopytek osiołków i beczenie kóz. Gołębie, które usadowiły się na parapecie okna naszego hotelowego ...

dawno temu

Jeść co się lubi i nie tyć?

... właśnie! Największy problem mają osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez pierożków, kluseczek, bułeczek, kopytek, ziemniaków i ryżu, czyli potraw zawierających mnóstwo węglowodanów, głównie w postaci skrobi ... glukozy organizm zużywa na ...

dawno temu

Poznaj 7 sposobów na szybkie gotowanie

... resztek Ugotowałaś za dużo ziemniaków? Nic straconego. Zrób z nich placuszki, knedle, kopytka lub wegetariańskie kotlety. To zajmie Ci tylko 20 minut! Pamiętaj również, że możesz zamrozić niemal ...

dawno temu

Gulasz z gęsi – również dla dbających o linię

... gulasz można jeść z makaronem, kopytkami, kluskami śląskimi. Lub, jeśli próbujemy utrzymać linię, po prostu sam. Opisane składniki wystarczą na obiad dla 4 dorosłych osób. Smacznego! ...

dawno temu

Lukrecja - przydatna w odchudzaniu

... rozpuścić w małej ilości wody.   Używa się jej często do robienia lodów, ciast i ciasteczek, a także do dań głównych, do kopytek. Doskonale komponuje się z ryżem.   W 2012 roku zespół naukowców ...

dawno temu

Dania z grzybami

... gulasz z grzybami, sos grzybowy z kopytkami, świąteczny bigos wykorzystujący suszone borowiki lub łazanki. Ważne jest jednak, aby przed przyrządzaniem jakichkolwiek dań mieć pewność, że zebrane ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

... z niego wałki grubości ok. 1,5 cm, spłaszczamy je lekko i kroimy po skosie (zupełnie jak kopytka). Śliżyki układamy na posypanej mąką blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni ...

dawno temu

Dieta wysokokaloryczna

... jarzynowa z makaronem, Kopytka w sosie pomidorowym (ziemniaki ugotowane zmielić lub przetrzeć przez sito, dodać mąkę, jajka, sól, wyrobić, podzielić i ugotować w osolonej wodzie, na rozgrzanym maśle ... usmażyć cebule, dodać mąkę i przecier ...

dawno temu

Pochwała parówki

... stołówce roku 1985, doskonale wie, o czym mówię. O wodnistych ziemniakach, na które chlapnięto grudkę śmietany, o kopytkach wielkich jak pięści, pozbawionych smaku, za to skropionych sokiem malinowym ...

dawno temu

Mięso i ziemniaki wciąż podstawą polskiego obiadu

... takie jak: kaszanka, sałatka jarzynowa z majonezem czy kopytka. Ich jedzenie zadeklarowało ponad 90 proc. przedstawicieli każdej z grup społeczno-zawodowych. Nieco inaczej wygląda sytuacja z potrawami ...

dawno temu

Powiązane Tematy