Składniki:
Per 4 - 6 persone
- Ingrediencje (ragù):
- 1 cebula
- 1 marchewka
- łodyga selera naciowego
- Gr. 200 mielonej wołowiny
- Gr. 100 mielonej wieprzowiny
- Gr. 70 oliwy lub masła
- Puszka pomidorów 400g w zalewie bez skórki czyli "pelati" lub tyle samo świeżych oskórkowanych, w ostateczności przecier czy też koncentrat pomidorowy (choć koncentratu nie polecam, ma zbyt barbarzyński smak)
- Szklaneczka czerwonego wytrawnego wina
- Sól i pieprz
Ingrediencje (beszamel):
- Lt. ½ mleka
- Gr. 50 masła
- Gr. 40 mąki
- Sól, pieprz najlepiej biały, gałka muszkatołowa
_________________________
Makaron lasagne kupiony tudzież własnej produkcji
Jak przyrządzić?
Procedimento:Pokroić wżywa drobno i obsmażyć na oliwie, dodać mięso i smażyć aż nabierze koloru. Doprawiać solą i pieprzem, podlać winem i czekać aż odparuje, dodajesz pomidory i podlewasz wodą lub rosołem (może być z kostki) w razie konieczności. Dusić na wolnym ogniu 3 do 3,5 godz.Jak masz zrobione ragu` to zabierz się za robienie beszamelu, rozumiem że w międzyczasie podgotowałaś makaron i przygotowałaś naczynie do zapiekania? W rondlu rozpuszczasz masło i jak się zacznie pienić dosypujesz mąki i mieszasz, najlepiej rózgą (nie palcem) co by się grudki nie zrobiły, robisz tzw. jasną zasmażkę - wystarczy że się mąka rozpuści, następnie dolewasz stopniowo zimnego mleka ciągle mieszając gotujesz parę minut, doprawiasz solą, pieprzem i gałką jak posiadasz. Teraz czas na finalizację: na dno naczynia wylewasz troche beszamelu następnie warstwę makaronu, na makaron ragu` a na ragu` znowu beszamel a po nim ser, znowu warstwa makaronu, ragu` beszamel i ser; i tak aż do wyczerpania ingrediencji, wierzch posypujesz hojnie serem (najlepiej jak to jest parmezan - nie obowiązkowo parmezan) i do piekarnika, czas zapiekania jest oczywiście relatywny, wszystko zależy jakiego makaronu użyjesz - koło 20 min w 180 stopniach. BUON APPETITO!!!!!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Beni |