Sk艂adniki:
225 g swiezego szpinaku (umyc)
2,5 cm swiezego imbiru
2 zabki czosnku przecisnietego przez praske
1 zielona papryczka chilli drobno poszatkowana
200 ml wody
3 lyzki oleju badz oliwy
2 listki laurowe
1/4 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu
1 cebula
4 pomidory obrane ze skorki i pokrojone w male kawalki
2 lyzeczki curry
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka przyprawy chilli w proszku
3 lyzki kopiaste jogurtu naturalnego
8 kawalkow udek kurczaka bez skorki (jezeli beda to cale udka, to 4 wystarcza)
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Gotuj szpinak 5 minut bez dodatku wody w garnku z dobrze przylegajaca pokrywka. Nastepnie zmiksuj go z imbirem, czosnkiem i poszatkowanym chilli z dodatkiem 1/4 szklanki wody. 2. Podgrzej olej w dosyc duzym garnku, dodaj liscie laurowe i pieprz, smaz okolo 2 minuty. Dodaj cebule i smaz nastepne 6-8 minut.3. Dodaj pomidory i smaz mieszajac nastepne 5 minut. Dodaj curry, sol i chilli w proszuku. Wymieszaj wszystko dobrze i smaz nadal okolo 2 minuty.4. Dodaj puree ze szpinaku i pozostala wode i gotuj na wolnym, malym ogniu okolo 5 minut.5. Dodaj jogurt, jedna lyzke za kazdym razem dobrze mieszajac, gotuj tak nastpene 5 minut.6. Dodaj kawalki kurczaka. Przykryj garnek pokrywka i dus potrawe okolo 30 minut, albo do momentu kiedy zostanie odpowiednia ilosc szpinakowego sosu (nie moze byc za rzadki), a kurczak bedzie gotowy.
Potrzebne przybory:
Garnek w miare duzy, ale nie za wysoki (rondel), jakis sprzet do rozdrabniania (ja uzylam zwyklego miksera do koktajlu, 'blender').
Jak podawa膰?
Danie to najlepsze jest z cieplym chlebkiem 'naan' (podam na niego kiedys przepis jak ktos bedzie chcial), ryz tez bedzie oczywiscie dobry. Kawalki miesa nalezy serwowac z sosem i dekoracyjnie polanym jogurtem naturalnym, oproszyc lekko przyprawa chilli.
Uwagi:
Potrawa ta pochodzi z polnocnej czesci Indii, z Punjabu. 'Saag' znaczy po prostu zielen :). Sami sie przekonacie ze bedzie zielono, oj bedzie :).Jeszcze jedna uwaga; prosze uwazac na wszystkie ostre przyprawy czyli curry, chilli, pieprz i dodawac je w ilosciach i zaleznosci od wlasnych upodoban.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | nie tak duzo :) |
Autor | Anise |