Składniki:
- 4 udka,
- 10 dag pieczarek,
- 2-3 cebulki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki masła lub margaryny,
- przyprawa do kurczaka (osobiscie używam firmy "Ducros"),
- 1/4 kostki rosołowej,
- majeranek,
- pieprz,
- sól (reszta przypraw wedle uznania),
- ewentualnie 2-3 łyżki śmietany.
Jak przyrządzić?
Udeczka myjemy i osuszamy. Następnie solimy i nacieramy czosnkiem (resztę czosnku wrzucamy do naczynia zaroodpornego). Każde udeczko przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i pieprzem. Tak przygotowane udka układamy w naczyniu odpornym, na spodzie którego ukladamy pokrojoną w talarki cebulkę. Do okoła układamy pokrojone w ćwiartki lub ósemki pieczarki a na wierzch udek sypiemy otarty majeranek. To wszystko zalewamy szklanką przegotowanej wody z 1/4 kostki rosołowej a na wierzch kładziemy 2 łyżeczki masła lub margaryny. Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. ok. 220-250 stopni przez 60-80 min.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne i chwila czasu :)
Jak podawać?
Potrawę podawać z ziemniaczkami lub ryżem z dowolną surówką.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | ravenick |