Składniki:
1 kg skrzydełek, 2 szklanki ryżu, 3 cebule.
Marynata:
2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki estragonu, 2 łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sos:6 szklanek wody, ½ łyżeczki pieprzu, 2 łyżki Vegety, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 kostka masła, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek keczupu.
Jak przyrządzić?
Skrzydełka umyć i pozostawić do obcieknięcia. Składniki marynaty wsypać do miski, zalać oliwą i wymieszać. Gotową marynatą smarujemy skrzydełka i odstawiamy je na 2 godziny. /wymieszać wszystko razem w misce tak, żeby całe skrzydełka były pokryte marynatą. Surowy ryż wsypujemy do żaroodpornej brytfanny, na wierzch układamy pokrojoną w plastry cebulę, a następnie skrzydełka. Przygotowujemy sos: rozpuścić masło na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, Vegetą, pieprzem, papryką, cukrem, keczupem i wlewamy wodę. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Skrzydełka zalewamy sosem, przykrywamy brytfannę i wstawiamy do gorącego piekarnika /200°C/. pieczemy 80 minut.
Potrzebne przybory:
Szklana brytfanna z pokrywą.
Jak podawać?
Na gorąco
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | krzys03 |