Pierś z indyka to zdrowe i pożywne mięso o wysokiej zawartości białka, a niskiej zawartości tłuszczu. Można z niej przygotowywać wiele doskonałych potraw. Rolada z indyka faszerowana serem pleśniowym i żurawiną daje niesamowity efekt kulinarny. Ostrość sera przełamuje słodka żurawina. Połączenie jest idealne.
Składniki:
pierś z indyka 1,2-1,5 kg,
20 dag sera pleśniowego typu Camembert,
15 dag suszonej żurawiny,
1 łyżka słodkiej papryki,
sól, pieprz,
łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Pierś z indyka rozciąć, ale nie do końca.
Rozłożyć jak książkę.
Lekko rozbić.
Płat mięsa oprószyć papryką, solą i pieprzem.
Pokruszony ser pleśniowy rozłożyć na mięsie, na nim poukładać żurawinę.
Filet zwinąć, a końcówki mięsa spiąć wykałaczkami, żeby zawartość nie wydostała się na zewnątrz.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem.
Włożyć roladę i piec w piekarniku około 1 godz. w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać?
Podawać z surówkami, pieczywem lub smażonymi ziemniakami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 32 zł |