Młoda cukinia, która pojawiła się właśnie w sprzedaży, jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Jedną z nich są placuszki przekładane kremem z fety. Te efektowne danie przygotuje bez żadnego problemu nawet początkujący kucharz. Połączenie delikatnej cukinii ze słonym, wyrazistym serem feta i łososiem daje zaskakujący rezultat i smakuje wybornie.
Składniki:
2 małe cukinie,
1 czerwona papryka,
2 jajka,
2 czubate łyżki mąki,
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
3 łyżki gęstej śmietany,
pół opakowania serka feta,
10 dag łososia,
sok z połowy cytryny,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej.
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Do warzyw dodać mąkę, jajka, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanym tłuszczu formować placuszki i smażyć na złoty kolor po obu stronach.
Ser feta rozetrzeć ze śmietaną i sokiem z cytryny na jednolitą masę.
Usmażony placuszek smarować kremem z fety i przekładać drugim.
Wierzch udekorować pozostałym kremem i kawałkiem łososia.
Jak podawać?
Podawać na ciepło.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 19 zł |