Placuszki z cukinii z fetą i łososiem

Przepis kulinarny
Placuszki z cukinii z fetą i łososiem Zobacz 9 zdjęć

Młoda cukinia, która pojawiła się właśnie w sprzedaży, jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Jedną z nich są placuszki przekładane kremem z fety. Te efektowne danie przygotuje bez żadnego problemu nawet początkujący kucharz. Połączenie delikatnej cukinii ze słonym, wyrazistym serem feta i łososiem daje zaskakujący rezultat i smakuje wybornie.

Składniki:

2 małe cukinie,
1 czerwona papryka,
2 jajka,
2 czubate łyżki mąki,
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
3 łyżki gęstej śmietany,
pół opakowania serka feta,
10 dag łososia,
sok z połowy cytryny,
sól, pieprz,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej.

Paprykę pokroić w drobną kostkę.

Do warzyw dodać mąkę, jajka, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Na rozgrzanym tłuszczu formować placuszki i smażyć na złoty kolor po obu stronach.

Ser feta rozetrzeć ze śmietaną i sokiem z cytryny na jednolitą masę.

Usmażony placuszek smarować kremem z fety i przekładać drugim.

Wierzch udekorować pozostałym kremem i kawałkiem łososia.

Jak podawać?

Podawać na ciepło.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt19 zł

Placuszki z cukinii z fetą i łososiem: Podobne przepisy

Placuszki z cukinii z fetą i łososiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy