Truskawki są wprost stworzone do deserów, głównie za sprawą orzeźwiająco- kwaskowego smaku. A koktajl owocowy przygotowany na ich bazie, wzbogacony bananami i nektarynkami to idealne zmiksowane trio. Dominujący w tym deserze smak truskawek świetnie komponuje się z cytrynowym sokiem i świeżymi listkami mięty. Dosyć gęsty, sycący i bardzo zdrowy koktajl może być ukoronowaniem kolacji - niespodzianki zorganizowanej np. na Dzień Ojca.
Składniki:
0,5 l mleka,
0,7 kg truskawek,
2 banany,
2 nektarynki,
sok z pół cytryny,
kilka listków świeżej mięty.
Jak przyrządzić?
Owoce umyć.
Z truskawek usunąć szypułki.
Banany pokroić w plasterki.
Nektarynki podzielić na cząstki.
Z przygotowanych truskawek odłożyć około 20 dag.
Resztę zmiksować razem z bananami, nektarynkami i listkami mięty.
Dodać mleko, sok z cytryny i wszystko jeszcze raz dobrze zmiksować.
Koktajl rozlać do pucharków.
Z pozostałych truskawek odłożyć kilka do dekoracji, resztę zmiksować.
Powstały gęsty mus truskawkowy delikatnie przełożyć do pucharków z koktajlem.
Widelcem rozprowadzić mus, tworząc na powierzchni wzór.
Udekorować truskawkami, kawałkami banana i listkami mięty.
Jak podawać?
Podawać schłodzony.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |