Grill w wersji eleganckiej. Gdy zamierzamy zaprosić zacnych gości na grilla i nie pasuje nam zestaw piwo + kaszanka, wybierzmy przepisy z odrobiną elegancji. Wątróbka zawinięta wraz z suszoną śliwką w pasek wędzonego boczku takie wymagania spełnia. Smaki, pozornie niepasujące, idealnie ze sobą współgrają. I chyba najważniejsze, że ta przekąska z grilla piecze się zaledwie kilka minut i można ją podać gościom w oczekiwaniu na danie główne.
Składniki:
20 plasterków boczku wędzonego,
10 wątróbek z kurczaka,
20 śliwek suszonych,
20 szpadek do mięsa.
Jak przyrządzić?
Wątróbki myjemy, oczyszczamy.
Każdą dzielimy na pół i odstawiamy, by wyschły.
Śliwki suszone pozbawiamy pestek (jeśli je mają).
Plasterki boczku układamy na desce, na każdym układamy śliwkę i kawałek wątróbki.
Zapinamy szpadką do mięsa pilnując, by wątróbka była całkowicie zasłonięta boczkiem.
Pieczemy na grillu kilka minut obracając, by opiekły się ze wszystkich stron.
Jak podawać?
Podajemy w sałacie lub nadziane na mały bochenek chleba.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |