Koreczki wątróbkowe z grilla

Przepis kulinarny
Koreczki wątróbkowe z grilla Zobacz 5 zdjęć

Grill w wersji eleganckiej. Gdy zamierzamy zaprosić zacnych gości na grilla i nie pasuje nam zestaw piwo + kaszanka, wybierzmy przepisy z odrobiną elegancji. Wątróbka zawinięta wraz z suszoną śliwką w pasek wędzonego boczku takie wymagania spełnia. Smaki, pozornie niepasujące, idealnie ze sobą współgrają. I chyba najważniejsze, że ta przekąska z grilla piecze się zaledwie kilka minut i można ją podać gościom w oczekiwaniu na danie główne.

Składniki:

20 plasterków boczku wędzonego,
10 wątróbek z kurczaka,
20 śliwek suszonych,
20 szpadek do mięsa.

Jak przyrządzić?

Wątróbki myjemy, oczyszczamy.

Każdą dzielimy na pół i odstawiamy, by wyschły.

Śliwki suszone pozbawiamy pestek (jeśli je mają).

Plasterki boczku układamy na desce, na każdym układamy śliwkę i kawałek wątróbki.

Zapinamy szpadką do mięsa pilnując, by wątróbka była całkowicie zasłonięta boczkiem.

Pieczemy na grillu kilka minut obracając, by opiekły się ze wszystkich stron.

Jak podawać?

Podajemy w sałacie lub nadziane na mały bochenek chleba.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje5
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł

Koreczki wątróbkowe z grilla: Podobne przepisy

Koreczki wątróbkowe z grilla: wypróbuj również

Powiązane Tematy