Szybka przekąska dla leniwych. Wystarczy jedno opakowanie ciasta francuskiego, trochę żółtego sera i ulubione przyprawy, by wyczarować cały stos pysznych paluszków. Goście będą zachwyceni, zwłaszcza, jeśli przyniosą ze sobą piwo, bo przekąska idealnie do niego pasuje. Papryka, kminek, sezam, mak ale także orientalne mieszanki przypraw nadadzą smak i ozdobią paluszki.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
10 dag żółtego sera,
1 łyżka mleka,
1 żółtko,
1 łyżka sezamu,
1 łyżeczka sproszkowanej papryki,
1 łyżeczka kminku.
Jak przyrządzić?
Płaty ciasta układamy jeden obok drugiego i czekamy, aż rozmarzną.
Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim płaty.
Posypujemy przyprawami w proporcjach zgodnych z naszymi gustami.
Żółtko roztrzepujemy z łyżką mleka widelcem i smarujemy ciasto.
Tak przygotowane płaty kroimy na paski, a następnie delikatnie skręcamy je i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 200 stopni.
Jak podawać?
Podajemy ciepłe lub zimne.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |