Patent na resztki z pieczonego kurczaka. Jeśli zbyt często korzystamy z fast foodowego jedzenia, postuluję, zróbmy sobie przerwę! Jeśli w lodówce tkwi choć trochę wczorajszego kurczaka z rożna, wykorzystajmy go do uzupełnienia tego, czego fast food nam nie da - witamin i mikroelementów. Wystarczy korzeń selera i 2 ogórki kiszone, by z resztek kury powstało wykwintne danie.
Składniki:
2 szklanki pokrojonego na małe kawałki pieczonego kurczaka,
1 duży seler,
2 ogórki kwaszone,
3 łyżki oleju,
sok z połówki cytryny,
1 łyżeczka musztardy,
3 łyżki posiekanej zieleniny (najlepiej pietruszki),
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Seler myjemy, obieramy i kroimy na kilka grubych plastrów.
Gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez ok. 10 minut.
Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy na paseczki.
Ogórki obieramy ze skórki i także kroimy na drobne paseczki.
Mieszamy mięso z warzywami.
Do małego słoika wlewamy olej, dodajemy musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.
Słoiczek zakręcamy i dobrze mieszamy wszystkie składniki.
Tak powstałym sosem polewamy sałatkę.
Dobrze mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut, by się przegryzła.
Jak podawać?
Sałatkę podajemy posypaną natką pietruszki, w towarzystwie świeżego pieczywa.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |