Przystawka pasuje do grillowanego mięsa. Znakomicie komponuje się też z wędlinami i pieczywem. Może być podawana na ciepło lub na zimno. Jest doskonałym dodatkiem do kufla piwa. Pikantny smak papryczek łagodzi nadzienie serowe z dużą ilością świeżych ziół.
Składniki:
10 ostrych papryczek – np. chili,
30 dag sera śmietankowego,
10 dag masła,
2 łyżki gęstej śmietany,
po łyżce posiekanej bazylii, oregano, tymianku, natki pietruszki,
pół łyżki posiekanej mięty,
ząbek czosnku,
sól,
olej do posmarowania papryczek.
Jak przyrządzić?
Papryczki umyć, odciąć końce, wydrążyć środek, usunąć pestki.
Serek śmietankowy utrzeć z masłem, śmietaną i rozgniecionym czosnkiem.
Dodać posiekane zioła, przyprawić solą.
Papryczki napełnić farszem serowym, mocno docisnąć, posmarować olejem.
Tak przygotowane układać na wysmarowanej olejem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Można też upiec na grillu, wtedy pieczenie trwa tyko 5 minut.
Jak podawać?
Podawać na ciepło do grillowanych mięs lub na zimno do wędlin.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 17 zł |