Patison faszerowany - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Po dwa patisony na osobę. Farsz prponuję w/g gustu oraz składników aktualnie dostępnych w lodówce. Ja nadziewam farszem mięsno-ryżowym /jak do goląbków/ lub farszem pieczarkowo-ryżowym.

Jak przyrządzić?

Płuczemy patisony,ścinamy wierzch i wydrążamy środek.
Napełniamy patisony farszem i przykrywamy ściętym wierzchem,dla bezpieczeństwa spinamy wykałaczka.Na dnie szerokiego a niskiego garnka układamy patisony,podlewamy wodą i dusimy do miękości.Wyjmujemy patisony,na bazie i nw bazie tej wody z duszenia przyrządzamy sos.W przypadku nadzienia mięsno-ryżowego sos pomidorowowy-powinień być w miarę ostry,a w przypadku nadzienia z pieczarkami ja przyżądzam sos pieczarkowy.

Jak podawać?

Podawać z pieczywem. Można też podać z ziemniakami jako drugie danie.

Uwagi:

Farsz do nadzienia patisonów można wymyślać w/g własnych upodobań i pomysłów.Zapewniam,że smakują zawsze.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Autorjurek

Patison faszerowany: Podobne przepisy

Patison faszerowany: wypróbuj również

Powiązane Tematy