Składniki:
Po dwa patisony na osobę. Farsz prponuję w/g gustu oraz składników aktualnie dostępnych w lodówce. Ja nadziewam farszem mięsno-ryżowym /jak do goląbków/ lub farszem pieczarkowo-ryżowym.
Jak przyrządzić?
Płuczemy patisony,ścinamy wierzch i wydrążamy środek.
Napełniamy patisony farszem i przykrywamy ściętym wierzchem,dla bezpieczeństwa spinamy wykałaczka.Na dnie szerokiego a niskiego garnka układamy patisony,podlewamy wodą i dusimy do miękości.Wyjmujemy patisony,na bazie i nw bazie tej wody z duszenia przyrządzamy sos.W przypadku nadzienia mięsno-ryżowego sos pomidorowowy-powinień być w miarę ostry,a w przypadku nadzienia z pieczarkami ja przyżądzam sos pieczarkowy.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem. Można też podać z ziemniakami jako drugie danie.
Uwagi:
Farsz do nadzienia patisonów można wymyślać w/g własnych upodobań i pomysłów.Zapewniam,że smakują zawsze.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | jurek |