Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- 1 kostka tłuszczu (ja preferuję masło),
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- duuuużżżżo owoców sezonowych lub z kompotu.
Jak przyrządzić?
Do sporzadzenia tego ciasta potrzebne są nam dwie miski, szklanka, trzepaczka do jaj i łyżka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Tłuszcz rozpuścić i wystudzić. Jaja całe ubić dodać cukier i jeszcze poubijać, dodać mąkę i tłuszcz. Dokładnie wymieszać. Całość wlać do wysmarowanej blachy na wierzch położyć owoce im więcej tym lepiej. Fajnie wygląda posypane kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec. Przepis prosty, nieskomplikowany i zawsze się udaje. Polecam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Lilka |