Składniki:
- duża paczka gotowych łazanek,
- 5 dkg słoniny lub boczku,
- 1 głowka włoskiej kapusty (ok. 1 kg),
- 2 cebule,
- 25 dkg baleronu, ogonówki lub szynki,
- sól, pieprz, maggi, ulubione zioła.
Jak przyrządzić?
Kapustę kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb, wkładamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy do miękkości (aczkolwiek nie do rozpadu, trzeba przypilnować). Miękką odcedzamy, odciskamy, siekamy dość drobno.
Cebulę kroimy drobniutko, podsmażamy na złoto na stopionej (pokrojonej wcześniej w kosteczkę) słoninie lub boczku.
Wkładamy w to pokrojoną w paseczki wędlinę i chwilę smażymy, aż zapachnie wędliną. Dokladamy kapustę, dosypujemy ew. ziół, solimy leciutko, pieprzymy porządnie, wlewamy troch maggi i smażymy kilka minut.
Łazanki gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut mniej, niż w przepisie na opakowaniu, czyli - jak mówią mądrzy - al dente. Odcedzamy i gorące od razu łączymy z kapustą. I jemy!
Potrzebne przybory:
To, co każdy ma w kuchni. O, durszlak potrzebny.
Uwagi:
Syte, dobre danie. Konieczny popitek (bo i łazanki koniecznie muszą być pieprzne!). Kefir, czerwony barszczyk.......
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | średnio |
Autor | KrysiaMisia |