Składniki:
- 8 jaj,
- 2 szklanki cukru,
- 1 kg sera (np Toska w wiaderku),
- 10 dag namoczonych rodzynek,
- budyń smietankowy,
- sernik Dr. Oetkera,
- otarta skórka z cytryny,
- 12 dag rozpuszczonego,
- schłodzonego masła.
Jak przyrządzić?
Żółtka uciaramy z cukrem na puch, dodajemy ser, następnie masło, wsypujemy do masy sernix i budyń, skórkę cytrynową, wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy rodzynki obsypane mąką. Cała masę mieszamy z ubitymi białkami, wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę- pieczemy ok 60 minut w 190 stopniach, po upieczeniu zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku az do wystygnięcia, Ci co lubią mogą polać sernik czekoladowa polewą lub podawać go na ciepło z sosem owocowym.
Uwagi:
Dostalam przepis od przyjaciólki, zrobilam go raz i od razu wyszedl, jest naprawde pyszny, od siebie dodalam jedynie skórką cytrynową - bo lubię :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | oj, dużo |
Autor | tamagosi |