Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- mala kapusta pekinska,
- ok. 10 slodkich suszonych sliwek,
- koncentrat pomidorowy /najlepszy Pudliszki/,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy.
Jak przyrządzić?
Sliwki mocze we wrzatku i zostawiam do momentu kiedy kapusta tez bedzie miekka. piersi podsmazam na niewielkiej ilosci oliwy, doprawiam do smaku. Kiedy juz nie beda surowe wybieram je z patelni i rwe na sredniej wielkosci kawalki. Na powstaly sosik po piersiach wkladam posiekana kapuste. Niech sie dusi :P az zmieknie. Dodaje do niej sliwki razem z woda w ktorej sie moczyly i 3/4 sloiczka koncentratu. Razem na malym ogniu niech dochodza nawet ok 1 godz. Potem dodajemy kurczaczka. 10 min. razem podgrzewamy i gotowe!
Potrzebne przybory:
Głęboka patelnia z przykrywka!
Uwagi:
Moj obecny chlopak zauroczyl mnie ta potrawa na naszej chyba 2 randce. To bylo 1,5 roku temu i od tej pory mam do niej slabosc ...
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | margol |