Składniki:
- 1,20 kg skrzydełek,
- 1 dobry pikantny ketchup,
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka mielona,
- vegeta,
- sos sojowy,
- 5 ząbków czosnku,
- 4 łyżki oleju,
- woda niegazowana.
Jak przyrządzić?
Skrzydła przecinamy na trzy części (ostatnią najmniejszą dajemy pieskowi lub wg uznania), ja robię od razu wszystko w gęsiarce, czyli wkładam cząstki skrzydełek, dodaję wszystkieskładniki (oczywiście czosnek zmiażdżony i dolewam wody mineralnej, aby powstał gęsty sos przykrywający skrzydła), dokładnie mieszam i zostawiam na 2 godz. Można dodać ziołajakie kto lubi, potem piekę je w piekarniku około 1,5 godz. w temperaturze 250 C.
Potrzebne przybory:
Ostry nóż.
Jak podawać?
Z ryżem ugotowanym z kostką rosołową i papryką wproszku oraz dowolną sałatką.
Uwagi:
Skrzydła przecinamy na przegubach łączących kości.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Grażka |